Gastheerschap en hospitality in de autobranche

Sinds 2011 neemt GoodDay Hospitality met haar hostesses een prominente plek in bij automobielbedrijven. Niet alleen om een goedlachs visitekaartje bij binnenkomst te hebben, maar het blijkt ook een perfecte schakel te zijn tussen de verkoper en de koper van de auto.

Of dat nu bij de Louwman Group was, Mazda, Chevrolet, BMW of bij Landrover/Jaguar, onze dames werden getraind en opgeleid tot ware verkopers. Ja, zelfs de afleveringen van nieuwe auto’s viel onder de werkzaamheden van onze GoodDay-ers.

Hospitality in de autobranche, een wereld apart

Maar hoe hou je die wauw-factor vast tijdens deze corona crisis? Johan Lammers ontwikkelde een drie uur durend programma met in achtneming van alle relevante beperkingen en voorzorgsmaatregelen.

Graag nemen we jullie mee in zijn gedachtegang.

Rode draad is om van zowel klanten als medewerkers ambassadeurs voor het deelnemende bedrijf te maken. “Dat is altijd al een goed idee, maar de coronabeperkingen en de economische gevolgen ervan voegen er nu een acute noodzaak aan toe”, zegt Lammers. “Bedrijven die zichzelf future-proof willen maken hebben nu een extra argument om daar haast mee te maken.”

Bron: Johan Lammers, boek WAUW Gastheerschap en sales

Online strategie voor de autobranche

Lammers laat de deelnemende bedrijven kritisch naar zichzelf kijken. Is online, het digitale verlengstuk van elk bedrijf, goed ingericht? “Juist de coronaperiode heeft het belang van een goed werkende online strategie laten zien. Ook bedrijven die denken dat op orde te hebben, bieden we toch nieuwe inzichten”, aldus Lammers, daarbij refererend aan ruim 20 workshops de afgelopen periode. “Hoe vaak een informatie-aanvraag niet of veel te laat wordt opgevolgd! Idealiter moet dat toch binnen vijf minuten.”

Een proefrit aan huis is nu al vrij gangbaar, terwijl dat voor corona amper werd gedaan. “Dat laat zien hoe snel veranderingen kunnen gaan. Er is wel een verschil tussen het doen op aanvraag van een klant en het actief promoten bij al je geadverteerde auto’s.” Wat betreft het online adverteren met auto’s signaleert Lammers de nodige verbeterpunten: “Dashboardfoto’s met brandende storingslampjes bijvoorbeeld, of onduidelijkheid over prijzen en afleverkosten.”

Gastheerschap en tevreden klanten

Gastheerschap is iets waar de autobranche traditioneel regelmatig steken laat vallen. Goede uitzonderingen daargelaten, uiteraard. “Bedrijven vinden het normaliter al lastig, laat staan in een anderhalvemeter-samenleving. “Voor klanten en medewerkers zorgt dit vaak voor ongemakkelijke situaties.” Een andere rode draad is pro-activiteit. “Iets ogenschijnlijk simpels als klanten nabellen die een paar jaar geleden een auto bij je kochten. Niet met een verkoopinsteek, maar met vragen vanuit interesse. Dan hoor je vanzelf of de auto nog aan de wensen voldoet of dat er wellicht kansen zijn. Zijn die er niet, dan sta je toch weer even op het netvlies. Stel je voor dat je er tien per dag belt?”

Openstaan voor verandering en verbetering in hospitality

Met name de onafhankelijke autobedrijven kunnen over het algemeen sneller schakelen en staan meer open voor verandering.
“Zij kunnen en willen over het algemeen sneller schakelen en staan meer open voor verandering.” Tijdens de training worden er verschillende vragen gesteld en houd ik vooral een spiegel voor ter inspiratie. Hoe er vervolgens met tips, verbetersuggesties en andere adviezen omgegaan wordt is aan de deelnemers. Een aanvullend coachingstraject behoort altijd tot de mogelijkheden.”

Interesse in een (extra) gastvrije hostess/ receptioniste bij de receptie van uw autobedrijf, kantoor of ander ontvangstruimte? Laat het ons weten!

Bron: Johan Lammers, boek WAUW Gastheerschap en sales https://www.lammerssupportgroup.nl/boek-gastheerschap

GoodDay Hospitality
GoodDay Hospitality