Workspace becomes meetingplace

Stel: je medewerker komt al jaren trouw elke dag naar kantoor, heeft een eigen bureau en wisselt dagelijks face-to-face informatie uit met collega’s. Dan is het wel even schrikken als Het Nieuwe Werken ineens zijn intrede doet. Hoe ziet het kantoor van de toekomst er straks uit? Werknemers zullen veel meer remote werken en afwisselend terug naar kantoor komen, het hybride concept. Zijn kantoorruimtes dan echt verleden tijd? Experts zeggen van niet.

Kantoor als plek van verbinding en creativiteit

Het kantoor wordt steeds vaker als ontmoetingsplek gebruikt en heeft nog steeds een belangrijke functie. Werken op kantoor zorgt voor binding en creativiteit. Volledig thuiswerken en niet meer naar kantoor lijkt voor veel bedrijven ideaal, maar is dat eigenlijk wel zo? Ja, het scheelt files tijdens de spits, tijd, kosten, kantoormeubilair en ziekmeldingen, maar er kleven ook nadelen aan. Een kantoorruimte is namelijk erg belangrijk voor sociaal contact, creativiteit en brainstormsessies. Om te begrijpen hoe je een kantoorruimte als ontmoetingsplek kunt inrichten, moet je weten waarvoor deze plek dient.

Een veilig en gastvrij kantoor

Serviceconcepten op kantoor krijgen nieuwe waarden. Een grote uitdaging is om deze services te herijken zonder het DNA van het bedrijf te verliezen. Gastvrijheid speelt een grote rol hierin, juist omdat de collega’s elkaar niet zo vaak meer zien, moet het kantoor een gevoel van een warm welkom geven.
Hoe gaan we op 1,5 meter nog steeds even collegiaal met elkaar om? Voelen we ons nog comfortabel en veilig als we elkaar gaan ontmoeten op kantoor? Betrokkenheid, elkaar fysiek weer zien, sociaal live contact, daar hebben we zo’n behoefte aan. Elkaar inspireren en uitdagen, scherp houden en een bepaalde controle, allemaal zaken die ‘normaal’ zijn, maar in Het Nieuwe Werken onder een vergrootglas liggen. Veel hangt af van ons zelf, ons gedrag en hoe flexibel en wendbaar wij zijn. We moeten de juiste balans zien te vinden tussen remote en op kantoor.

Ondersteuning van technologie

Hygiene staat voorop. We blijven nog steeds handgel gebruiken, wassen onze handen grondig en maken onze spullen goed schoon die we gebruikt hebben. Daar zijn we goed in geworden. Daarnaast staat de technologie ook niet stil en gaan we hier massaal gebruik van maken om de bewegende verkeersstroom in goede banen te leiden. Denk aan een drukte-monitor en een afstandssensor. Dat maakt het rustiger, overzichtelijker en zal het gevoel van gastvrijheid vergroten. De indeling in ruimten op kantoor wordt veranderd, het zogenaamde zoneren. Doordat we nu kantoor juist meer gaan gebruiken als ontmoetingsplek krijgen ruimtes een andere betekenis en functie. Denk bijvoorbeeld aan het groot aantal toegenomen videocalls, waar nu al bepaalde hubs op zijn ingericht.

GoodDay werkt inmiddels samen met een aantal opdrachtgevers om hun kantoorgebouwen te transformeren naar uitnodigende ruimten waar werken en elkaar ontmoeten erg goed samen gaan, rekening houdend met de maatregelen. Verbinding en Hospitality staan hierbij voorop!

Voor meer informatie, neem contact met ons op!